AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novom premijeru Republike Grčke Kirjakosu Micotakisu, u kojoj se kaže:

„Primite iskrene čestitke povodom pobede na parlamentarnim izborima, kao i najbolje želje da Vam snažna volja i predan rad donesu mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti predsednika Vlade, na dobrobit Republike Grčke i prijateljskog grčkog naroda.

Uveren sam da ćete, kao premijer Grčke, a posebno kao potomak Elefteriosa Venizelosa i sin Konstantina Micotakisa, osvedočenih prijatelja srpskog naroda, nastaviti sa svojom podrškom Srbiji i biti posvećeni saradnji naših dveju zemalja.

Vekovne veze i prijateljstvo Srbije i Grčke, kao i srpskog i grčkog naroda, odlikuju se bliskošću i čvrstinom i prožeti su međusobnim poštovanjem i razumevanjem, a potvrđeni primerima solidarnosti u najtežim istorijskim trenucima. Nadam se da ćemo njihov razvoj nastaviti, na obostranu korist, i kroz dobru praksu održavanja sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, kako bismo u ovoj godini, u kojoj obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, saradnju unapredili do nivoa strateškog partnerstva.

Želim ovom prilikom da kažem da mi je čast što je Srbija dobila poverenje da postane deo Kvadrilaterale, odnosno Visokog saveta za saradnju Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, jer taj format saradnje smatram veoma značajnim za razvoj dobrosusedskih odnosa, kao i društveni i ekonomski razvoj Srbije. Zato želim da istaknem da smo, u skladu sa politikom Srbije da promoviše politiku mira i saradnje u regionu, spremni i za druge multilateralne formate saradnje u interesu političke stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Dozvolite mi da izrazim zahvalnost na podršci Grčke našem evropskom putu, kao i da naglasim da, zbog dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i pomoći u zaštiti njenih suštinskih državnih i nacionalnih interesa, Vaša zemlja uživa najveće poštovanje srpskog naroda. Verujem da ste se u to uverili i prilikom Vaših ranijih poseta Srbiji, kada ste u Beograd dolazili kao lider Nove demokratije, sestrinske partije Srpske napredne stranke, čiji sam predsednik, i koja Vašu pobedu na parlamentarnim izborima doživljava kao pobedu svih nas iz porodice Evropske narodne partije.

Želeći Vam dobro zdravlje i ličnu sreću, u očekivanju našeg skorog ponovnog susreta, primite, ekselencijo, srdačne pozdrave i izraze mog dubokog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića premijeru Micotakisu.

Predsednik Aleksandar Vučić je uputio i pismo dosadašnjem premijeru Aleksisu Ciprasu, izražavajuću mu zahvalnost na, kako je rekao, «doprinosu dobroj saradnji Srbije i Grčke, koji je pružio kao predsednik grčke Vlade, obavljajući tu časnu i zahtevnu dužnost predano i odlučno".

#Aleksandar Vučić

#Kirijakos Micotakis

'